Genk – Pilootproject “Glasvezel tot in de woning”

In Genk wordt begin 2019 een pilootproject ontrold door Fluvius voor ‘glasvezel-tot-in-de-woning’. In vijf Vlaamse steden en gemeenten zal zo’n pilootproject opgestart worden. Glasvezel tot in de woning staat voor supersnelle internetverbindingen. Fluvius zal in enkele buurten in elk van de vijf gemeenten een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren bouwen en van daaruit naar de huizen in de buurt een glasvezelkabel leggen. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden. Op die manier moet de straat maar één keer open en wordt een overstap naar een andere operator voor de klant makkelijker.

In Genk gaat het om ongeveer 4500 woningen, dat is bijna één derde van het totaal aantal Vlaamse woningen die in dit pilootproject in aanmerking komen voor aansluiting. 4500 woningen vertegenwoordigen bijna 17 % van het totaal aantal Genkse woningen. Ze liggen verspreid over zes wijken, bij een 600-tal daarvan gaat het bovendien om een sociale woning van huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak, dat zich ook al bereid verklaarde mee te werken. 

Dat is een uitdaging om zo goed mogelijk en op maat te communiceren, “maar net dat zal alle projectpartners meteen ook heel veel leren”, aldus burgemeester Wim Dries. “Eén op de zes Genkse gezinnen krijgt de komende maanden de kans om in te gaan op een gratis aansluiting. We geloven sterk in de toekomst van zo’n open netwerk. De aansluiting is nu niet enkel gratis, de hinder wordt ook beperkt doordat de weg en de stoep maar één keer open hoeft. Dus ook al hebben ze nu nog geen concrete plannen ermee, door hun woonst nu aan te sluiten maken onze inwoners het voor zichzelf mogelijk om in de toekomst te kiezen voor de diensten en leveranciers van hun eigen keuze. Dat is de sterkte van dit project en daarom zetten wij hier als stad onze schouders onder.”